Rihmer Zoltán Pszichiáter: Prof. Dr. Rihmer Zoltán: Nem Vagyunk Depressziós Nemzet! - Egészségtükör.Hu

Mon, 25 Jul 2022 03:12:03 +0000

A konferenciára ellátogat a skót Choose Life program kidolgozója és működtetője, Alana Atkinson is, aki szombat délután osztja meg tapasztalatait az érintett szakemberekkel. A Choose Life programnak köszönhetően - amely többek között a városi drogozó, italozó fiatalokra és a farmokon élő idősekre koncentrál - jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma. A mozgalom mellett bemutatkozik a svéd SPES (öngyilkosok hátramaradott hozzátartozóinak szervezete), a Segítők Baráti Köre Erdélyből és hazai hozzátartozói csoportok. A kerekasztal-beszélgetés témája a média és az öngyilkosság lesz. Dr. Füredi János, az OPAI szaktanácsadója a legendás pszichiáterhez, dr. Kun Miklóshoz hasonlította dr. Rihmer Zoltán, akit ma már szintén egyfajta orákulumként hallgatnak a fiatal generáció tagjai. Füredi János jókívánságként kifejezte reményét, hogy ez a szerep még hosszú évekig az ünnepelté marad. Gonda Xénia, a klinika adjunktusa tanítványként elmondta, szakmai életében két embernek köszönhet mindent, akik közül az egyik dr. Rihmer Zoltán, aki – amikor több mint 14 évvel ezelőtt belecsöppent a pszichiátria és a bipoláris zavarok világába – az első perctől a szárnyai alá vette, miközben egyenrangú félként kezelte.

  1. Veszprém
  2. Budapest

Veszprém

  1. Rihmer Zoltán a depresszióról - így januárban... - EgészségKalauz
  2. Rihmer zoltán pszichiáter pszichoterapeuta budapest
  3. Papír írószer kecskemét
  4. Rihmer Zoltán Pszichiáter: Rihmer Zoltán - Odt Személyi Adatlap
  5. Rihmer zoltán pszichiáter képzés
  6. Széchenyi-díj - Rihmer Zoltán pszichiáter | Weborvos.hu

2007 óta a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára. 1995-ben az orvostudomány kandidátusa, 2004-ben az MTA doktora lett. Több mint 380 közlemény, könyvfejezetek és könyvek szerzője. Háromszoros Nyírő Gyula Nívódíjas, elnyerte a Nemzetközi Bipoláris Betegség Kutatása Alapítvány Aretaeus-díját (2010), valamint a Hemingway Alapítvány Dr. Szabó György-díját (2010). Támogasd az oldalt: Tetszik a hír? Osszd meg ismerőseiddel! Tetszik az oldal? Feltöltő: Korcz Attila Feltölés időpontja: 2012. 06. 01. 1 óra 57 perc Forrás: MTI Kép forrás: 1. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag 2. kép: egyéb forrás - lásd alt tag - see alt tag

Budapest

Ugyanakkor az öngyilkosságban elhunytak háromnegyede férfi. "Világjelenségről van szó, ami főleg azzal magyarázható, hogy a férfiak durvább módszereket alkalmaznak - önakasztással, lőfegyverrel vetnek véget az életüknek, vagy a magasból ugranak le. A nők viszont gyakrabban alkalmaznak gyógyszereket, vagyis több az esély a megmentésükre" - magyarázta Rihmer Zoltán. További terveivel kapcsolatban elmondta, hogy még legalább tíz évig szeretne klinikai munkával, oktatással és kutatásokkal foglalkozni. "Sok nagyon tehetséges munkatársam van, akikkel a depresszió, az öngyilkosságok epidemiológiáját, biológiai hátterét kutatjuk. Társadalmi, biológiai, pszichológiai tényezők játszanak ugyanis közre, de a depressziónak genetikai alapjai is vannak, és az öngyilkosok kétharmada depresszió miatt követi el tettét" - hangsúlyozta a pszichiáter. Rihmer Zoltán 1947. március 25-én született Pécsett. Orvosi diplomáját 1971-ben szerezte meg szülővárosában. 1971 és 73 között a Pomázi Munkaterápiás Intézetben dolgozott, 1973-tól 2007-ig az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) munkatársa, 1983-tól 2007-ig osztályvezető főorvosa volt.

Rávilágított, hogy a professzor azt tette, amit Szent-Györgyi Albert megfogalmazott: látta, amit mindenki lát, de olyanra gondolt, amire senki. Szólt még példás segítőkészségéről is, mint mondta, a hozzá fordulók szinte felszívták kreativitását, és számos eredményüket neki köszönhetik. A magyar pszichiáterek hajlamosak magukat a körülmények áldozatainak tekinteni, mégis van egy olyan ember, aki a szocializmus végnapjaiban igazán hátrányos helyzetből került be a nemzetközi szakmai vérkeringésbe – szólt Dr. Purebl György a Magyar Pszichiátriai Társaság nevében. A Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese hozzátette, hogy Dr. Rihmer Zoltán példája azt mutatja, hogy a sikerhez elsősorban lendületre és kreativitásra van szükség. "Fáklya vagy, ragyogj még sokáig, és maradj pozitív példa" – zárta köszöntőjét. Dr. Torzsa Péter tanszékvezető-helyettes a Családorvosi Tanszék és az alapellátásban dolgozók nevében kívánt boldog születésnapot az ünnepeltnek. Mint elmondta, Dr. Rihmer Zoltán meghatározó szerepet tölt be az alapellátásban dolgozók életében is, akikre partnerként tekint, részt vesz az oktatásukban, továbbképzésükben és kutatásaikban is.